Capitala are o poveste foarte interesanta, pe care putini o cunosc, iar unele cartiere de aici ascund intamplari care fac sa te treaca fiori. Cea mai captivanta apartine, de departe, cartierului "Balta Alba".
Istoria cartierului Balta Alba e legata de un obicei morbid al inceputului de secol XIX: in zona se afla o groapa de var unde, pe timpul ciumei lui Caragea, in 1813, se topeau cadavrele ciumatilor pentru ca mortii erau atat de multi incat nu se mai prididea cu inhumarile. Atunci, s-a dat ordin sa se sape gropi comune si sa fie bagate acolo victimele, sa se arunce var peste ele si sa fie astupate. Din cauza ploilor insa, varul a iesit la suprafata, formand balti albe.
Zona Berceni a primit acest nume din perioada lui Miklós Bercsényi. Oastasii acestuia s-au oprit aici in drumul spre turci, iar de atunci numele cartierului a ramas Berceni.
Cartierul Băneasa nu a primit numele de la Padurea Baneasa, ci de la nevasta banului Dimitrie Ghica.
Cotroceni – Numele cartierului prezidential vine de la verbul „a cotroci“, care înseamnă „a scotoci“, „a scormoni“.
Colentina vine, se crede, de la “colea-n-tina”, cu referire la locul baltit unde Matei Basarab i-ar fi invins pe turci intr-o batalie. O vreme s-a numit si “Olintina”.
In Crângaşi, istoria spune că a existat cândva o prelungire din Codrul Vlăsiei, un crâng. Aici trăiau crângaşii.
Dristor – numele cartierului vine de la oraşul Silistra, pe numele românesc Dârstor.
Drumul Taberei. In 1821, Tudor Vladimirescu intra in Bucuresti prin vest şi îşi aşează aici tabăra de panduri.
Ferentariul, cunoscut azi ca unul dintre cele mai rau famate cartiere ale Capitalei, are cea mai rafinata origine a numelui: latinescul “Ferentarius” – soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. Cartierul a fost construit in perioada 1945-1947 pentru muncitori si avea aproximativ 600 de apartamente.
Floreasca şi Giuleşti îşi au originile in numele boierilor care au stăpânit locurile respective, Floreştii, şi, respectiv, de la proprietatea boierească a Juleştilor.
Militari – a fost botezat aşa pentru că era zona de instrucţie militară şi unde o vreme a funcţionat „Pirotehnia Armatei“.
Cartierul Titan îşi are denumirea de la fabrica de ciment „Titan“, construită la începutul secolului 20.
Vitan ar veni de la Campia Vitanului, unde, odata, pasteau vitele orasenilor.
C.V.